Blue Cheese to specyficzna odmiana marihuany, która słynie nie tylko z pozytywnego, zakręconego działania, ale także osobliwego profilu terpenowego. Można w ciemno na nią postawić, nie będzie zawodu, raczej pozytywne zaskoczenie. Jakie kluczowe cechy mają nasiona konopi Blue Cheese? Jaki dokładnie efekt dają? Warto to przetestować, jednak znajomość detali opisanych poniżej również bywa przydatna.
Blue Cheese – jaki ma smak i aromat?
Blue Cheese ma złożony, oryginalny profil terpenowy. Rezultatem są niesamowite wrażenia podczas palenia. Co prawda nie jest może to balsamiczna uczta dla podniebienia, ale daje się zapamiętać. Bukiet zapachowo-smakowy, jak sugeruje sama nazwa, kojarzy się jako połączenie…. jagód i sera. Czuć w tym słodkość i kwaśno-gorzkawe nuty. Nie brakuje także charakterystycznej dla konopi ziemistości. Blue Cheese pozostawia w ustach charakterystyczny posmak. Daje się rozpoznać pod tym względem. Dym jest dość gęsty, nieco drapiący i ostry. Odmiana jest wyrazista i mało dyskretna. Zapach unosi się daleko. Dlatego growerzy często korzystają z filtrów węglowych, by nie wzbudzać niepotrzebnego „zainteresowania”.
Jak działają konopie Blue Cheese? Haj umysłowy i fizyczny
Blue Cheese to pozytywny zastrzyk dla organizmu, który poprawia funkcjonowanie ciała i umysłu. Ma nieco pokręcone, ale pozytywne działanie. To jedna z tych odmian, po których chce się śmiać, żartować i nie brać niczego na poważne. W sytuacji, gdy polskim chłopakom (i nie tylko) brakuje luzu, Blue Cheese jest świetnym rozwiązaniem – receptą. To gratka dla smutasów, która pozwala patrzeć na świat z większą radością i nadzieją. Napawa optymistycznie i umożliwia nabranie do siebie większego dystansu. Upaleniu mogą towarzyszyć napady niekontrolowanego śmiechu (nic nie szkodzi). Oprócz tego dodatkowym skutkiem ubocznym, zresztą typowym dla konopi, a nie konkretnej odmiany, jest wilczy apetyt. Warto zapisać numer do ulubionej pizzerii lub przynajmniej zaopatrzyć się w dwutygodniowe zapasy w sklepie spożywczym.
W początkowych etapach działania Blue Cheese dominuje ekscytacja i stan podchodzący pod euforię. Nie brakuje akcentów psychodelicznych. Z czasem równoważy się to z odprężeniem. W końcowym etapie koneser pragnie rozłożyć się na kanapie lub wręcz wtopić w nią. Blue Cheese po prostu zwiększa radość istnienia.
Jednocześnie w ten sposób pozwala się odpocząć zmęczonym mięśniom. To swoistego rodzaju katharsis dla umysłu, ale reset dla zmęczonego organizmu. Takie działanie sprawia, że Blue Cheese ma także właściwości terapeutyczne. To jeden ze zdrowszych, naturalnych i przede wszystkim euforycznie przyjemnych sposobów na stres. Pomaga także przy bezsenności, zapobiega nerwicom i stanom lękowym. Może zmniejszyć ryzyko wystąpienia jeszcze groźniejszego schorzenia – depresji.
Zawartość THC w Blue Cheese oscyluje w granicach 20%. Należy więc do odmian średnio-silnych.
Genetyka Blue Cheese – co trzeba o tym wiedzieć?
Blue Cheese jest dostępna w różnych wariacjach, w zależności od seedbanku. Oryginalna odmiana to połączenie słynnego Blueberry z równie cenionym Cheese. To mieszanka wybuchowa, która wpływa na specyficzny bukiet smakowo-zapachowy, ale oczywiście determinuje także wiele innych kluczowych cech, w tym najważniejsze - działanie. Zaletą Blue Cheese jest m.in. duża stabilność. W genotypie dominuje Indica, co objawia się m.in. wyglądem topów, które są zwarte i mocno żywiczne.
Cechy botaniczne i uprawowe Blue Cheese
Blue Cheese nadaje się zarówno do indoor, jak i outdoor. Odmiana ma duże zdolności przystosowawcze. Jest dość odporna na niekorzystne czynniki zewnętrzne. Zalicza się do tego m.in. mała podatność na choroby grzybowe. Oczywiście jak wszystkie konopie wymaga systematyczności i dobrych warunków świetlnych (a w indoor odpowiedniego oświetlenia sztucznego). Nie można przedobrzyć z podlewaniem, nie lubi nadmiernie wilgotnego podłoża. Dobre toleruje różnorodne typy – od zwykłej, przepuszczalnej ziemi po podłoże kokosowe. Nadaje się do uprawy hydroponicznej. W indoor roślina jest niska, osiąga średnio do 1 m wysokości, w outdoor siła wzrostu jest większa.
Zaletą Blue Cheese jest wysoki potencjał plonotwórczy. Przykładowo w indoor pozwala uzyskać do 550 g/m2. Czas kwitnienia jest dość krótki, wynosi średnio 7-9 tygodni. Nie jest co prawda rośliną dla niecierpliwych, ale jednocześnie nie każe na siebie czekać zbyt długo. Można stwierdzić, że raczej jest przyjazna growerom.
Zobacz pozostałe odmiany marihuany i inne nasiona marihuany, które chcesz dodać do swojej kolekcji!
W Polsce uprawa marihuany jest niestety nielegalna, dlatego nasion Blue Cheese (i innych odmian) nie wolno wysiewać. Nasiona konopi mogą być pozyskiwane i gromadzone jedynie w celach kolekcjonerskich. Jednocześnie powyższy opis należy traktować jako ciekawostkę naukową, a nie poradnik. Nie zachęcamy do wykonywania działań niezgodnych z prawem.
Blue Cheese to odmiana konopi, która nikomu nie sprawi zawodu. Należy do tych pewniaków, które są lubiane przez wszystkich. Warto sprawdzić jej atuty i przekonać się, czy wzbogacą „kolekcję”. Zachodzi duże prawdopodobieństwo, że trafi do wąskiej grupy odmian ulubionych.